ijsberen12010"Als ge er niet dood van gaat, dan wordt ge er sterker van ventje…"
En dan wist je vroeger dat je ging afzien. Met dat in het achterhoofd vertrokken we ook deze morgen.

"Pa, ijsberen wat is dat" vroegen mijn kinderen? "Ah, dat is met een groepje vrienden/gekken samen de zee induiken, zo ergens rond de periode waar de kerstman langskomt. En jongen, als ge er niet dood van gaat …"
"Waah, mogen we ook meedoen?" Beelden van pool expedities, waar door frostbite verdwenen lichaamsdelen getoond worden, flitsen nog even door onze bedwelmde geesten.

Er waren een aantal afwezigen met de uitvlucht "ik moest werken" en "ik heb mij overslapen en vond dan de weg niet".  Iemand dacht nog even het excuus te gebruiken dat er ‘in Rusland heel veel mensen doodvriezen als ze te veel alcohol in het bloed hebben’, maar we zijn al 2 januari dus dat telt niet meer!

Nee nee, niets kon ons tegenhouden. Als voorgerecht stond een rustig strandloopje op het programma. Een lekker winterzonnetje kwam ons door de wolken vergezellen.
Dan het hoofdgerecht... Voor de ijsbeertjes werd het een verstand-op-nul-aktie, voor de toeschouwers een hilarische vertoning. Twee badmutsen op voor extra warmte, en dan rennen de twaalf ijsberen het zilte nat in… Enkele moedigen waagden zich zelfs aan een 2e duik!  

ijsberen22010Tja, SMO atleten, we zullen het maar toegeven, uiteindelijk waren het Daan (mijn zoontje) met zijn 8 lentes, en Annick, de vrouw van Michael die als sympathisanten het goede voorbeeld gaven, en als één van de eersten het ruime sop indoken. Ze verdienen dan ook de titel coolste (of koelste) ijsbeer van het jaar. 

En dan: lekker in de badjas, met een warme kop lekkere chocolademelk of thee, cake en (ijs)pralines nog eventje nagenieten en -bibberen. 

Daarnet heb ik nog op de radio gehoord dat het strandwater 4°C was. Ik geloof er niets van.

"Pa, en zijn we daarna dan naar huis of wordt het shoppen in Sluis? ;-)" 

Bert, Melanie, Michael, Fredje, Frederik (met Oscar de zee-hond), Maarten VdS, Annick, Steven VH, Daan. Tot volgend jaar?

Patrick

(Een deel van de foto's staat in het fotoalbum, de rest volgt...)