eeklo20104
Zondag 27 juni stonden in Eeklo een 250-tal atleten aan de start voor de derde uitgave van de triatlon aan de jachthaven in Eeklo. De Meetjeslandse triatlonvereniging olv. Luc en Philippe De Wispelaere en hun team, mogen terugblikken op een geslaagde editie. Een recreatieve wedstrijd georganiseerd door ervaren atleten, waar de deelnemers centraal staan. Er wordt geluisterd naar de feedback van de atleten om zo hun organisatie jaarlijks nog bij te sturen. Een uniek concept in de regio, waar ook heel wat niet-aangesloten Meetjeslanders hun gading vinden en proeven van onze sport.

Voor mezelf was het de eerste deelname in Eeklo, maar wou deze thuiswedstrijd zeker eens op mijn programma zetten.

We verzamelden bij onze hoofsponsor SMO, waar we nog even zalig in de schaduw konden zitten in de loodsen in afwachting van de hitte. Ook alle sanitaire voorzieningen waren voor handen. Naar alle verwondering ter plaatse mocht er toch met wetsuit gezwommen worden, blijkbaar was de watertemperatuur 21,5°C.

eeklo201061Ze hadden echt tropische temperaturen voorspeld, dus de dagen voordien dienden wat extra mineralen en electrolyten genomen te worden met extra vocht. Voor de wedstrijd het lichaam nog goed afkoelen met koele dranken en ijscompressen, een korte opwarming en dan richting start.

Het fietsparcours werd nog niet direct vrijgegeven, daarom moesten we nog even wachten om in het water te springen. Gelukkig moesten we daar niet te lang bakken en braden aan de kant in onze wetsuits. Ikzelf had een degelijk zwemonderdeel, na een vlotte wissel kon ik als 2e op pad na Fredje. Direct stevig doorgetrokken en niet meer achteromgekeken. Het fietsparcours is veel draaien en keren, optrekken en op de pedalen lopen. Een niet te onderschatten parcourske maar wel een mooi traject langs de smalle polderwegen. Na de eerste doorkomst hoorde ik dat er niemand terugkwam en dat ik verder uitliep op de eerste achtervolger Atriac-er Tim Van Daele (Europees en wereldkampioen Xterra). Dan maar verder doen zoals we bezig waren hé!

Aangezien ons vooraf door de organisatie meegedeeld werd dat vrije bevoorrading mogelijk was wegens de tropische temperaturen, had ik met coach Tim afgesproken om aan het keerpunt een extra bidon water aan te nemen. Blijkbaar dacht de scheidsrechter op de moto daar ineens anders over en moest Tim dit toch even verduidelijken...

Ik kon dan het lopen aanvatten met dik 3 minuten voorsprong, dus was het een kwestie van tempo te onderhouden, vocht opnemen en niet te veel in de reserves te tasten. De bevoorradingsposten waren blijkbaar nog niet open toen ik passeerde. Gelukkig dook onze ex-clubgenoot Frederik De Vreese op met een Squeezy-pulle na dik 3 km, merci!

De andere atleten deden het meer dan schitterend. De wedstrijd kleurde "SMO"! Hannes werd 2e en Dominic 6e. Melanie was voor de start nog onzeker wegens een overbelasting aan de knie. Ze stond toch aan de start maar stapte tijdens de fietsproef uit de wedstrijd. Bij de dames eindigde Roos op een knappe derde plaats. Sorry, maar van de andere kan ik nog geen posities doorgeven, gezien de uitslag nog niet beschikbaar is. Maar maandagavond ging alles op de website staan van MTV.

De regionale televisie AVS was aanwezig. De cameraploeg filmde mijn voeten van dichtbij tijdens het fietsen en ook het paaltje langs de kant... Ik mocht bijna aan de defibrillator in de Mensana-vrachtwagen gaan liggen van 't verschieten. Hopelijk is er niet te veel schade aan de camera...
Voor wat sfeerbeelden moest ik nog even onder de sproeiers lopen (wat ik anders nooit doe) en hield er een blaar aan over. Ook de finishfoto moest ik nog eens overdoen. Voor de rest heb ik vooral genoten van de wedstrijd. Op naar de volgende en dan terug opbouwen naar IM 70.3 Antwerpen.