Op vrijdag 24 april werd in het Godshuis de 23e editie van de Boerekreektriatlon en het SMO-Triatlon Team 2009 voorgesteld. Eén week voor hun eerste cruciale optreden in 2009 op het Belgisch kampioenschap voor teams werd het SMO-team voorgesteld in een uniek kader.

 

Het team ging in 2007 van start en draaide de ploeg rond vijf Meetjeslandse atleten: Michael Dewilde, Sander Dobbelaere, Filip Lasoen, Dirk Hellebuyck en Dominic De Caluwé.  Dat was voldoende om voor een resem img_5587 mediumoverwinningen en ereplaatsen te zorgen (winst in het 3athlon.be niet-stayer circuit bij elites en beloftes en een zilveren medaille op de beker van België ploegentriatlon).

In 2008 was “De Rode Brigade” van het SMO-team alomtegenwoordig en mede dankzij de financiële inspanningen van hoofdsponsor Sander Mollet, zaakvoerder van SMO bvba, die instaan voor creatie en fabricatie van techniek, konden ze terugblikken op een “grand cru jaar”. Met Belgische titels in de ploegenduatlon dames, ploegentriatlon heren, Belgische kampioenentitel Olympische afstand, provinciale titels, deelname Ironman Hawaii en diverse overwinningen kon teammanager Jan Savat terugblikken op een schitterend seizoen. 

De triatlonsport zit duidelijk in de lift in het Meetjesland.  Getuige hiervan ook de Boerekreektriatlon van Sint-Laureins, img_5620 mediumwaar de organisatoren van de sportraad op zaterdag 23 mei terug van 400 atleten mogen verwachten aan het provinciaal domein. De voorzitter van de sportraad Higan Holderbeken en Schepen van Sport Franky Cornelis waren dan ook fier hun nieuwe affiche voor te stellen. “Het concept blijft ongewijzigd in vergelijking met de vorige editie. Ons organisatieteam van de sportraad, met zo’n 100-tal medewerkers op de wedstrijddag, kan bij dit groots sportevent op een maximale ondersteuning rekenen van de provincie Oost-Vlaanderen en het gemeentebestuur” aldus voorzitter Holderbeke, die reeds voor de 23e keer instaat voor de organisatie. Deze thuiswedstrijden zijn dan ook één van de hoofddoelen voor het SMO-team in 2009 om de sport publicitair in de kijker te brengen.

img_5600 mediumVan de kern van 2008 blijven dezelfde atleten aan boord. Voor Eeklonaar Dirk Hellebuyck zal het zijn laatste triatlonseizoen zijn en hoopt nog een laatste jaar gespaard te blijven van blessures en houdt de volledige triatlon voor bekeken. Het topteam van SMO is aan de top versterkt met belofte Hannes Vandermoere (20-jarige belofte met diverse podiumplaatsen in niet-stayercircuit en atleet met veel progressiemarge in de 3 verschillende disciplines) en Mieke Dupont (niet-stayer specialist en specialist op de lange afstandswedstrijden.
2 Atleten, die hun talent reeds bewezen het voorbije seizoen, konden vanuit de algemene werking doorstromen naar het topteam. Melanie Matthys (Belgisch kampioen ploegenduatlon en diverse overwinningen in regionale wedstrijden 2008) en Tom Vanderhoogerstraete (winnaar triatlon Viersel en Gent 2008 en lid van het beloftenproject van de Belgische Triatlonfederatie) kunnen vanaf 2009 rekenen op een kwalitatieve ondersteuning vanuit het team.
Belgisch kampioen 2008 Simon De Cuyper spreekt duidelijke podiumambities uit voor het BK kwart in Izegem en sprinttriatlon te Antwerpen, maar zal ook regelmatig de buitenlandse concurrentie mogen testen als lid van de nationale beloftenselectie. Verder mikt de Leuvenaar op de EK’s en WK’s op de Olympische afstand om punten te sprokkelen met het oog op de Olympische Spelen 2012.  De individuele doelen van de atleten werden op elkaar afgestemd en gespreid over het triatlonseizoen. img_5609 mediumFilip Lasoen bouwt zijn seizoen op in het teken van Ironman Frankfurt. Voor vice-wereldkampioen 2008 op de lange afstand, Frederik De Vreese, wordt Ironman Nice zijn eerste volledige triatlon. Joury Gokel en Dominic De Caluwé zijn in voorbereiding op Ironman Klagenfurt. In deze internationale wedstrijden hopen de atleten mee te doen voor een Hawaii-ticket.

Michael Dewilde stelt zijn seizoen in het teken van de Ironman Nice en Challenge Barcelona. Vanaf 2009 gaat de sportfunctionaris uit St-Laureins van start in de Pro-categorie. Sander Dobbelaere blijft volgens zijn ploegmaats verder groeien en zal dit seizoen enkele mooie dingen laten zien.

Bij de dames vallen twee duatlontoppers op: Mieke Depoortere (meervoudig Belgisch kampioene duatlon) en Miek Vyncke (viervoudig wereldkampioene). Depoortere zit momenteel in de lappenmand na een aanslepende achillespeesblessure. Ze blijft echter positief en hoopt door wielerwedstrijden en alternatieve zwemtrainingen haar conditie op scherp te houden en wie weet aan de start te staan van haar eerste triatlon. De Maldegemse Miek Vyncke hoopt op een sterk seizoen met combinatie van duatlon op hoog niveau en enkele triatlons.

” De visie van het team blijft behouden om jonge, beloftevolle atleten te ondersteunen bij de stap van 'talent' naar 'topper. Een kwalitatief team met een gestructureerde basis en doordachte lange termijnvisie heeft volgens ons meer uitstraling dan een individuele atleet. Ook onze sponsors blijven ons trouw en voor 2009 mochten we, ondanks de financiële crisis, enkele nieuwe partners verwelkomen. Dit is voor ons als bestuur, ook een teken dat we op een goede manier werken.” aldus een fiere teammanager.
Achter de schermen werd ook werk gemaakt van enkele nieuwigheden: de structuur van het bestuur en trainingsbegeleidiing werd aangepast, persoonlijke trainingsbegeleiding door triatloncoach Tim De Vilder, diverse sportspecifieke clinics en een nieuwe professionele website met alle laatste info.
Ondertussen hebben ook de zogenaamde recreatieve atleten al van zich laten spreken en zitten enkele beloftevolle jongeren te popelen om zich te tonen in het nieuwe seizoen. Voor 2009 zijn Meetjeslandse 50 atleten aangesloten en werd een ledenstop ingevoerd om de kwaliteit van begeleiding en persoonlijke ondersteuning te kunnen garanderen. Bedankt aan alle sponsors, pers, familie, vrienden en sympathisanten voor
hun talrijke aanwezigheid. Het was een geslaagde avond met heel wat belangstelling voor de Meetjeslandse triatlonsport.