fotoekbeloften2009De SMO-atleten Simon De Cuyper en Tom Vander Hoogerstraeten hebben zaterdag 20 juni de Belgische kleuren verdedigd op het EK bij de beloften (-23 jaar). Samen met Willem Brems gingen ze in het Italiaanse Tarzo Revine van start. We hadden reeds een kort gesprekje met onze atleten na de race.

Tom en Willem Brems kwamen na 1' van de kopgroep uit het water en belandden in de 3e fietsgroep. Simon had een 40-tal seconden meer nodig voor de 1500m zwemproef en kwam zo in een achtervolgende groep terecht. Op de fiets diende per ronde een pittige klim te worden overwonnen, het fietsparcours was blijkbaar een van de zwaarste die ze ooit hebben voorgeschoteld gekregen.

Tom heeft zich toen laten afzakken om Simon bij te staan om zo de kloof met de vooropliggende groep te dichten. Ze zijn hierin geslaagd, maar blijkbaar had het zware fietsparcours ook voor Simon heel wat krachten gekost. Bij de afsluitende loopproef haalde hij zijn normale loopniveau niet meer; Simon werd 28e en Willems Brems werd 49e. Tom stapte kompleet leeg van de fiets maar was wel tevreden dat hij terug een internationale ervaring rijker is en toch iets voor de Belgische ploeg heeft kunnen betekenen. Op zondag 21 juni staat voor hen eveneens de teamaflossing op het programma over 250m zwemmen, 7.3 km fietsen en 1.5 km lopen in aflossing (start voorzien om 16u30). We zullen duimen voor onze atleten en alles is live te volgen op www.triathlon.org. Lees hieronder het verslagje van Simon De Cuyper.

Het EK U23 is niet geeindigd in de knalprestatie waarop ik gehoopt had. Het ging weer zeer hard van bij de zwemstart en een kopgroep van 10 met de Russen, Fransen, 2 Italianen en een Spanjaard werd al snel gevormd. Op een geaccidenteerd fietsparcours, 4rondes met een lange klim van 3 à 4km aan 6% en een korte van 800 meter aan 16%, zou het vooraan nooit meer stilvallen en vocht deze groep het onderling uit voor de top 10. Daarachter werd er een omvangrijk peleton gevormd met Willem en Tom, ikzelf was na een erbarmelijk zwemnummer terug te vinden in de groep daarachter. De verschillen bleven al bij al beperkt, de samenwerking in mijn groep was echter nog beperkter. Frustrerend, ik heb me dan ook leeg ge(st)reden om toch nog de aansluiting bij de grote groep te maken. Na 2 rondes fietsen heeft Tom zich laten uitzakken vanuit de tweede groep, om in mijn groep het gat dicht te rijden!! Zeer veel respect voor Tom, er zijn er weinig die hun eigen wedstrijd zouden opofferen ifv een andere atleet! Heel veel dank, want dankzij Tom zijn krachtinspanning werd het gat toch nog gedicht op het einde van de lange klim.
Ikzelf vriemelde dan naar voor om voorin aan de stijle klim te kunnen beginnen... Ik zat waar ik moest zitten om mee te lopen voor een plaats in de top 20, het hoogst haalbare gezien de vlucht van 10man, en begon met goede moed aan het lopen. Goede moed was echter niet genoeg, de beentjes hadden al zeer hard afgezien tijdens het fietsen en ik kon niet meer beter dan een 28ste plaats. Ontgoocheling, maar het hoogst haalbare gezien het wedstrijdverloop...

Sportieve groeten,
Simon