Charlene Ottevaere Boerekreek 2016De dertigste en wellicht laatste Boerekreektriatlon aan het provinciale sportcentrum de Boerekreek in Sint-Jan-in-Eremo werd beslist geen maat voor niks. Heel wat kijkers, een sportief aantrekkelijke deelnemersveld en tal van oud-winnaars kwamen afgelopen zaterdag een kijkje nemen. Het waren Belgisch kampioene lange afstand Charlene Ottevaere (SMO-Specialized) en Kjell De Hertog (LTTD) die met de overwinning gingen lopen. Het sportieve geesteskind van wijlen Higan Holderbeke, toenmalige voorzitter van de gemeentelijke sportraad Sint-Laureins vierde op zaterdag 4 juni zijn 30ste editie.

De eerste editie ging weliswaar van start in 1985. Zware storm en slechte weersomstandigheden zorgden er echter voor dat de triatlon in 1990 niet kon doorgaan, waardoor de gemeentelijke sportraad dit jaar hun feesteditie mocht organiseren. Het werd een waar volksfeest aan het provinciale sportcentrum.

De jeugdzwemloop kon in het voorprogramma niet doorgaan wegens te koude temperaturen, maar met een offroad kidsrun konden de kinderen tussen 6 en 12 jaar zich volledig uitleven. Allen ontvingen bij aankomst een fijne attentie en leefden zich nadien uit op de attracties en tijdens de kinderanimatie. Nadien was het de beurt aan de dames, heren en veteranen om van start te gaan. Bij de dames was het Karlien Claus (SMO-Specialized) die als eerste uit het water kwam, kort gevolgd door de 3 favorieten Mieke Suys, Joke Coysman en Charlene Ottevaere. Ex-Olympiër Mieke Suys stapte na één fietsronde uit de wedstrijd. Joke Coysman bouwde tijdens het fietsen een voorsprong van meer dan 2 minuten uit op Charlene. Maar Charlene schudde een verschroeiende slotrun van 10 km uit haar benen en wist alsnog de winst te pakken. Zo bleef ook de heren voor, waardoor ze een extra winstpremie kon opstrijken voor de “battle of the sexes”. Het was de jonge belofte Karlien Claus die verrassend het brons in ontvangst mocht nemen.

In de herenwedstrijd pakten Willem Brems, 2-voudig winnaar aan de Boerekreek, en Kjell De Hertog (LTTD) direct het commando en kwamen met één minuut voorsprong uit het water. Beide atleten gaven tijdens de 40km lange fietsproef geen enkele krimp en konden hun voorsprong verder uitbouwen. Kjell De Hertog nam na de tweede wissel direct afstand van Brems en liep zo onbedreigd naar de zege. In de slotronde ging Stijn Goris (LTTD), ook als ex-winnaar aan de Boerekreek, nog op en over Brems en pakte de tweede plaats. Thuisatleet Michael Dewilde pakte een vijfde plaats, Lowie Dewitte werd zesde. Hieronder kan je een wedstrijdverslagje nalezen van Lowie.

Lowie Dewitte Boerekreek 2016Zaterdag stond de 30e editie van de Boerekreektriatlon op het programma. Voor mij was het, na een 5de plaats in 2014, de 2de maal dat ik van start kon gaan in de thuiswedstrijd van SMO-Specialized. Met mijn sterke teamgenoten Willem Brems en Michael Dewilde moesten we het opnemen tegen het blok van LTTD Kjell De Hertog, Stijn Goris, PJ Penne en Pieter Vanhee. Ook met Kasper Lagae voor ETZ uit Wevelgem moest zeker rekening worden gehouden.

Tijdens het zwemmen had zich al snel een kopgroep gevormd met hardzwemmers Kjell De Hertog en Willem Brems. Stijn Goris was duidelijk in goeie doen want die volgde kort daarna. Persoonlijk had ik het aanvankelijk wat moeilijk. Gezien er snel een afscheiding was ontstaan viel ik helemaal alleen in 4de positie. Gelukkig zaten Lagae en Vanhee in mijn voeten en konden we op een kleine 2 minuten van de kopgroep de fietsproef aanvatten. Ik ben niet zo tevreden over mijn zwemonderdeel, de zware trainingsweek met de Nationale Militaire Ploeg zat duidelijk nog in de kleren. Ik had niet voldoende power om echt diep te gaan. Ook tijdens het fietsen ging het niet zo makkelijk, mijn benen voelden zwaar aan en mijn wattage file bevestigde helaas het mindere gevoel. Gelukkig kon ik samen met hardrijder Kasper Lagae de volledige fietsproef afwerken. Jammer genoeg moesten we opnieuw wat tijd toegeven op de koplopers Brems en De Hertog. Op Goris hadden we wat tijd goed gemaakt maar met zijn gekke loopfinale lag de top 3 al vast na het fietsen. De loopproef verliep aanvankelijk goed, 3 kilometer lang kon ik in het zog van Lagae blijven lopen. Een keer heb ik zelf gebluft en wild overgenomen maar hij liet zich niet vangen en liep verdient naar de 4de plaats. Iets na halfweg kreeg ik gezelschap van Dewilde, hij kwam er op en erover maar iets later kon ik terug aanpikken. Even dacht ik 'Yesss vandaaag zal ik mijn teammanager eindelijk eens kunnen kloppen' helaas had Michael nog een kleine versnelling over en moest ik hem nog 20 seconden toegeven. Gelukkig gaat het lopen duidelijk veel beter in vergelijking met eerdere seizoenen. Hopelijk kan ik deze trend nog enkele jaren verder zetten.

Groetjes
Lowie