De Belg Frederik Dormaels legde woensdagavond 3 augustus de vier kilometer zeezwemmen tussen Oostkapelle en Domburg af in 43.53 minuten. De open water zwemwedstrijd tussen Oostkapelle en Domburg maakt deel uit van de zwemwedstrijden langs Walcheren.

"Ik ben aan het trainen voor mijn eerste Ironman Zürich van volgend jaar", vertelde de triatleet van het SMO-Specialized Triatlon team na afloop. "Daarom zoek ik naar wat langere zwemwedstrijden in de buurt, om duurvermogen op te bouwen en een basis te leggen voor de wedstrijd in Zwitserland." Daar wacht hem een zwemgedeelte van 3800 meter. Voor de ex-competitiezwemmer vormen dergelijke afstanden natuurlijk geen probleem.   

Frederik Dormaels, die met een 10-tal clubgenoten was afgereisd naar Zeeland, vormde in de ebstroom al snel een kopgroep met 5 andere zwemmers: De Bruinvis-zwemmer Angelo de Meijer (Overslag), Marco Akershoek (Ouddorp), Koen Florijn (Dordrecht) en Maya Kingma. Dit vijftal bleef tot de laatste boei bij elkaar. Daarna volgde een kleine sprint richting het strand van Domburg.

In de branding hanteerden ze verschillende tactieken en toonde Dormaels zich de sterkste. Hij kwam als eerste volledig uit het water en behield tijdens de sprint door het mulle zand zijn voorsprong. De triatleet uit Adegem moest wel tot het uiterste gaan om zijn concurrenten af te houden. De Meijer werd tweede op twee seconden. De Nederlandse junior Akershoek werd als derde afgevlagd.

De Bredase Maya Kingma passeerde de meet achttien seconden daarna en kroonde zich als eerste dame. Kingma is een talentvol triatlete. Ze zit in de jeugdselectie van de nationale bond en heeft al diverse Nederlandse jeugdtitels op haar naam staan. Melanie Matthys eindigde knap als vierde dame in een eindtijd van 52’ over de 4 km in de Noordzee.