Onder een lekker sportweertje doken 200 atleten in de Boerekreek te St-Laureins voor 1500m zwemmen, 43 km fietsen en 10 km lopen. De gemeentelijke sportraad had er samen met het gemeentebestuur St-Laureins alles aan gedaan om er een schitterende editie van te maken.

Het zijn slechts drie tricolore streepjes dwars over zijn SMO-Specialized uitrusting, maar Peter Croes toonde zich in Sint-Laureins een waardig kampioen op de kwartafstand. Sinds zijn titel vorig jaar in Izegem zagen we Croes Control nauwelijks nog in België aan het werk, wegens een volledige internationale kalender in het teken van de Olympische Spelen in Londen. Nu die Olympische deur definitief op slot lijkt te zitten, kan Peter zich weer voor zijn thuissupporters tonen. En dat deed hij dus met verve in de 26ste editie van de Boerenkreektriatlon, één van de eerste zonder sportraadvoorzitter Higan Holderbeke die zwaar ziek is, maar ongetwijfeld blij zal zijn met een klinkende naam als meervoudig Belgisch kampioen Croes op het palmares.

Bij de dames was thuisclub SMO-Specialized ook aan het feest. Melanie Matthys won voor het tweede jaar op rij in Sint-Laureins. Melanie komt terug na een aanslepende blessure en ruim 6 maanden revalidatie. Ze stapte als derde uit het water op ruime achterstand van snelste zwemster Veerle Leeten (Atriac) en de runner-up van vorig jaar Anke Matthyssen (LT). De kopdame van het Karhu-testteam greep tijdens de 43 km niet-stayeren de leidersplaats, maar moest die in de laatste kilometers afstaan aan de Meetjeslandse Melanie Matthys. In de afsluitende 10 km lopen begonnen bij Anke Matthyssen de inspanningen van de opeenstapeling van de vele wedstrijden te wegen. Ze zag Melanie Matthys steeds verder weg lopen. De SMO-Specialized atlete kwam glunderend opnieuw als winnares binnen en hoopt de rest van de week pijnvrij door te brengen richting 111 in La Roche volgend weekend. Achter haar was het feestje helemaal compleet toen in de slotkilometer Anne-Marie Dupont (SMO-Specialized) haar duivels ontbond en voorbij Anke Matthyssen naar het zilver stormde. Anke werd derde, Karolien Weuts vierde en eerste veterane Caroline Devos was vijfde.

Bij de mannen stond er zoals gezegd geen maat op Peter Croes. In het zwemmen nam Frederik Dormaels de kopstart, maar Croes stelde niet veel later orde op zaken en pakte een twintigtal seconden voorsprong op een achtervolgend groepje met Dormaels (SMO-Specialized), Maarten De Bolster (LTTL) en David De Grooff. Die laatste twee vormden tijdens het fietsen samen met Hannes Cool (ETC-ITC) een eerste achtervolgende trio, maar halfweg kwam Michael Dewilde er als eens pletwals overheen. Met de snelste fietsproef van de dag rukte de drievoudige winnaar van Sint-Laureins op tot op één minuut van Croes. Die liet er in het lopen echter geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. David De Grooff (Atiac) kon na 5 km de tweede plaats over nemen van Dewilde en kroonde zich tot beste van de rest. Het zilver stond de glunderende jonge Atriac-atleet goed. Michael Dewilde zette alles op alles en knokte zich naar het podium voor eigen volk. Hij werd derde. Westvlaming Hannes Cool pakte plaats vier. In een eindspurt ging een blije Matthias Laureys (LTTL) zijn ploeggenoot Maarten De Bolster nipt vooraf voor de vijfde plaats. En eerstejaarsbelofte Lukas De Jonghe (SMO-Specialized) schuwde met zijn knappe techniek tijdens het fietsen de risico's niet en maakte daarmee heel wat tijd en plaatsen goed. Hij werd heel mooi zevende in zijn eerst niet stayer wedstrijd.