bergkoningVoor de wedstrijd in Izegem op woendag 15 augustus, heb ik door een voetblessure twee weken niet kunnen lopen. Ik ben daar na een goede zwem- en fietsrace gestopt in de laatste loopronde, om ergere schade aan de voet te voorkomen. Sindsdien is het steeds beter gegaan en heb ik al terug een aantal keren kunnen lopen.

Vrijdag 23 augustus ben ik samen met Kjell De Hertogh vertrokken voor een trip naar de Tsjechische badstad Karlovy Vary. Niet om te genieten van sauna's en zwembaden, maar om een goed resultaat neer te zetten in de ETU-cup die er al jaren wordt georganiseerd. Ik wist dat het moeilijk zou worden omdat ik de laatste weken niet de geplande looptrainingen heb kunnen afwerken, maar ik ging er toch alles aan doen om die 3e top 20 te bemachtigen in een ETU-cup. Tijdens deze trip konden we ook rekenen op het gezelschap en de kookkunsten van de moeder van Kjell en mijn vriendin.

Met enkele toppers zoals de zwemmer Shaw, de Ier Keane en Olympiër Sapunov beloofde het een harde race te worden. Ook hadden we tijdens de briefing opgevangen dat er op de steile klim, ook wel HEARTBREAK HILL(20%) genoemd, een bergpremie te verdienen was (deze moesten we zeven keer beklimmen, de eerste die bovenkwam kreeg 5 punten, de tweede 4 punten, 3, 2, 1). Onze ogen begonnen te blinken en als de kans zich voordeed, zouden we zeker meestrijden voor deze premie.

Voor de start had ik de hoofdscheidsrechter horen zeggen dat direct na het signaal "ON YOUR MARKS" de toeter ging afgaan. Een goede start is cruciaal dus ik focuste me op de eerste woorden van de starter. Door de hevigheid was ik veel te vroeg weg, ik zweefde al in de lucht toen ik het startsignaal hoorde, ik dacht bij mezelf dat niemand dit gezien zou hebben. De eerste 250m tot aan de boei kon ik vlot meeschuiven met Raoul Shaw (besttijd van 15'12" op 1500m). We moesten drie rondjes van 500m afleggen. Steeds moesten we uit het water komen en 50m lopen om er dan terug in te duiken. Op het einde van de zwemproef moest ik de Fransman een beetje laten zwemmen, maar ik kon makkelijk als 2e uit het water komen. In de wisselzone stond er een scheidsrechter bij mijn fiets die me toeriep dat ik een penalty (15") had, ik moest dus 15" stilstaan zonder iets te doen. Ze hadden de valse start dus wel gezien . Gelukkig was het hele deelnemersveld uit elkaar geslagen en na 15" kon ik na een korte achtervolging nog aanpikken bij de kopgroep van zeven atleten. 40" later aan kop van de 2e groep kwam ook Kjell aan wal die door zijn mindere startpositie in de gekende "wasmachine" terecht gekomen was.

Het fietsparcours van de triathlon van Karlovy Vary staat bekend als een van de zwaarste in het internationale circuit. Al na enkele kilometers moesten er vooraan twee atleten lossen dus waren we nog met vijf. De eerste drie doortochten aan "heartbreak hill" nam ik steeds vrij gemakkelijk de vijf punten. Het ging altijd hard op de klim, maar echt sprinten werd er niet gedaan. Dit vond ik wel raar omdat er toch een premie te verdienen was. De 4e ronde riep er een medevluchter naar me dat er geen geld te verdienen was. Ja lap dacht ik bij mezelf, maar voor de eer heb ik mij de volgende rondes toch steeds vooraan geplaatst. Gelukkig heb ik helemaal geen krachten verspeeld door steeds de punten te nemen. Ik zat heel comfortabel in de kopgroep en ik probeerde het tempo erin te houden. Jammer genoeg was de samenwerking niet goed, waardoor onze voorsprong steeds rond 1 minuut bleef schommelen.

Na een goede tweede wissel zag ik dat de achtervolgende groep heel dicht genaderd was. Het ging dus een moeilijke opdracht worden om een mogelijke top10 vast te houden. De eerste atleten die me passeerden hadden een heel hoog looptempo. In het begin van de 3e loopronde kon ik aanpikken bij een groepje dat aan het lopen was voor de top10. Op het vlakke gedeelte van het loopparcours kon ik goed mee, maar eens we de zwaardere stukken voorgeschoteld kregen moest ik ze laten lopen. In de laatste ronde had ik geen versnelling meer in de benen en uiteindelijk ben ik geëindigd op een 16e plaats. Kjell is net buiten de top20 beland, op de 22ste plaats. Dit beloofd voor de toekomst...!

sam 0988

Eenmaal aangekomen, was ik wel benieuwd wie de bergpremie verdiend had want de laatste rondes was het steeds Shaw die echt hard ging op de klim. Het was nummer 19 die de premie gewonnen had, en jawel, dat was mijn nummer. Ik mocht het ETU-podium op met op de 2e plaats Shaw die de ETU-cup Karlovy Vary 2012 uiteindelijk gewonnen had. Dit was een mooie afsluiter van een zware, maar heel toffe race! Ik ben dit jaar drie keer gestart in een ETU-cup en ik ben steeds in de top 20 geëindigd, voor mij en veel andere atleten is dit niet vanzelfsprekend dus mijn seizoen is zeker geslaagd. De volgende race is het BK kwarttriathlon. Hier gaan we met het SMO-Specialized team mooie dingen gaan laten zien. Ik kijk er alvast naar uit!